vrijdag 26 november 2010

Hoor wie klopt daar, kinderen ?


Het is bijna zover, de verjaardag van Sinterklaas nadert !
En terwijl we gespannen afwachten, mooie tekeningen maken, lange wensenlijstjes aanleggen en hard hopen dat er niet té veel in dat Grote Boek staat ... knutselen we nog iets leuks voor Sinterklaas en Zwarte Piet in de klas. We maakten een mooie Sint&Piet in gekleurd zoutdeeg. We bekeken samen hoe je zoutdeeg kan maken (een ideetje voor een regenachtige zondag !), roerden er wat verf onderdoor en tadààà : gekleurd zoutdeeg ! Heel dankbaar om mee te werken. We leerden eerder al over kleuren (onder andere in Huisje-Boompje-Beestje) en herhaalden nog eens de hoofdkleuren : rood, geel en blauw. Met deze drie knallers kun je zélf alle kleuren maken, als je maar correct mengt. En dat deden we dan ook. We mengden zelf de kleuren die we wilden om de hoed van onze Zwarte Piet te versieren. Voor sommige kinderen een hele ontdekking ! Nu gaan ze nog de oven in ...

In blijde verwachting ...


Jààà, we zijn in onze klas toch ook wel een beetje "mee" in blijde verwachting hoor ... Als alles goed gaat, krijgt Aurélie er in het voorjaar een broertje of zusje bij !! We vinden het superspannend en we krijgen regelmatig een verslag van de "vorderingen", van de trotse grote-zus-in-spé natuurlijk. Deze week bracht ze een klein schaalmodel mee van een zwangere buik. We bekeken eens goed hoe de baby daar precies in past. Wonderlijk, daar was iedereen het over eens ! Nog een paar maanden geduld ... een nieuwe lente, nieuw leven !!

Het weer


Waar de laatste tijd rond werkten tijdens onze W.O.-uren ? Een project rond het weer ! Tijdens onze dagelijkse afspraak met Huisje-Boompje-Beestje, leerden we vanalles over verschillende weersomstandigheden en weer-fenomenen. Hoe maak je een regenmeter ? En een windvanger ? Een klein briesje kan uitgroeien tot een heuse orkaan ... Waarom maakt de donder zo'n lawaai en hoe ontstaat bliksem ? En wat doen we best wél en wat beter helemaal niét bij zwaar onweer ? We werkten er nog even over door en vulden ook een weekje een weerkalender in. Deze was uiterst gevarieerd ... in het begin van de week scheen de zon en tegen het einde van de week vielen de eerste sneeuwvlokken ! Want dat leerden we ook ... je kan het proberen te voorspellen, maar uiteindelijk doet Meneer Weer z'n eigen zin en wij moeten ons zo goed mogelijk aanpassen !
Foto's zijn van de "bliksem-opwekker" (statische elektriciteit) die Anthony meebracht in functie van ons project. Cool was dat !

Happy Birthday to Faith !

Onze Faith werd 6 jaar, hiep hiep hoeraaaaa !!!
We maakten er een gezellig feestje van in onze klas, met een heerlijke traktatie van Faith. Nog vele mooie jaartjes hoor !

woensdag 10 november 2010

Gelukkige verjaardag Debby !


Debby werd zes jaar en dat hebben we gevierd !!
Ze bracht twee heerlijke, zelfgebakken cakes mee, waar we de ganse dag van hebben gesmuld. Van harte gefeliciteerd, Debby !!

Lijnen


Alweer wat nieuws geleerd !
Met touwtjes, spaghetti en satéstokjes maakten we rechte lijnen, gebogen lijnen en gebroken lijnen. Al doende leert men !

Happy Birthday Dylan !!


Dylan is 7 jaar geworden, hoera hoera !!
Hij bracht twee heerlijke cakes mee naar de klas en leuke kerstversieringen om straks in onze boom te hangen. Het was feest !
Nog veel mooie jaren, Dylan !

zaterdag 23 oktober 2010

Bonjour Flon-Flon !

Kennen jullie Flon-Flon al ??
Dat is ons Franse vriendinnetje !! Flon-Flon is een schaapje en ze spreekt enkel Frans. Maar dat is voor ons geen probleem hoor, met hulp van tekeningen en gebaren, kunnen we best wel converseren. En zingen ! Want Flon-Flon wil later graag een beroemde zangeres worden ... Ze heeft ons ook al vanalles verteld over het gezin waar ze woont. En vraag jullie snuiters maar eens naar het liedje dat we samen zongen ... Bonjour Flon-Flon !

Herfst


Geen mooiere plek om een herfstwandeling te maken dan onze speelweide ... een prachtig plekje natuur, dat er natuurlijk elk seizoen anders uitziet. We bekeken de kleurenpracht, vonden zaden en noten, zelfs verschillende soorten paddenstoelen en de spinnen waren er ook druk bezig met hun webben ... Geniet mee van de prachtige plaatjes (hier en in ons album) !!

Het hongerige kuiken


Ouders vragen vaak : vertel eens hoe je dit of dat aanbrengt aan de kinderen ? Welke trucjes, verhaaltjes, beelden, ... horen daar dan bij ? Nou goed dan, een voorbeeldje ! Dit is ons hongerig kuiken ... er hoort natuurlijk heel wat dramatisatie bij, waarbij het Hongerige Kuiken door de klas heen raast en vanalles op wil eten :-) Mààr, het Kuiken is zo hongerig, dat het altijd meteen de grootste portie neemt ! Aha ! Zo komen we langzaam maar zeker tot wat je dan op het bord ziet staan : de wiskundige tekens <>, die natuurlijk een verkleinde versie zijn van het bekje van het kuiken, dat altijd wijd open staat naar de kant waar het meeste te eten valt. Snappen jullie het ? De kinderen zijn helemaal mee ! :-)

zondag 17 oktober 2010

Terug !


Het is een beetje stil geweest, omdat het niet alleen in de klas heel erg druk was, maar ook daarbuiten ... en dan vliegen de weken heel snel om !
Maar we zaten niet stil, er volgt deze week verslag over de voorbije weken én er staan een heleboel nieuwe foto's in het album ... ga maar snel piepen !!

woensdag 15 september 2010

Happy Birthday to ... Isaiah !!


Gelukkige verjaardag Isaiah !!
Hij werd op vrijdag 10 september 6 jaar en dat vierden we in de klas ! Hij bracht een traktatie mee en wat lekkere hapjes en het werd een leuk feestje.
Van harte gefeliciteerd en nog vele jaartjes !

Alfabet : check !


Het is gelukt, op vrijdag 10 september kleiden we de laatste letters en nu hebben we het hele alfabet in onze doos ! Het is best een hele klus, zo'n alfabet kleien als je (nog) niet kan lezen, maar het is een waardevolle (en rustige) start. We hebben ze nu eens allemaal goed gezien, ook opgemerkt dat sommige letters erg op elkaar lijken, dus we weten waar we straks bij het leren lezen moeten op letten. De kinderen zijn ondertussen helemaal gewend aan dat "nieuwe" leven in de eerste klas, dus de overgang naar de leesmethode verliep vlekkeloos ... we kennen al 2 woordjes ! Maar daarover later meer ...
Individuele foto's van onze letterdozen in het klasalbum !

Kikker in de klas


We hadden afgelopen week even een extra vriendje in de klas ... een kikker ! Morgane vond die bij haar thuis en ze bracht hem/haar mee naar de klas. We konden de kikker eens heel goed bekijken en daarna lieten we hem vrij in de waterpartij aan de achterkant van de school, vlak bij onze klas. Daar zien we wel vaker kikkers zitten, dus hij/zij heeft er zeker meteen een pak vriendjes bij. En de sloot is ook op springafstand, dus z'n nieuwe thuis is zeker goedgekeurd !

woensdag 8 september 2010

1 & 2

We zijn vandaag ondertussen al een volle week bezig en eigenlijk is het alsof we nooit zijn weggeweest :-) 's Morgens kleien we lustig verder en geloof het of niet ... we hebben het alfabet bijna af, goed hé ! Foto's daarvan volgen snel. Ook in de wiskundelessen staan we niet stil. We maakten al kennis met de getalbeelden en koppelen daar hoeveelheden aan. We oefenden met begrippen als eerste-laatste-voorlaatste-middelste en met rangtelwoorden.
In de namiddag komen de tweedeklassers erbij. We werken dan samen aan de projecten. We kijken dit jaar opnieuw naar Huisje-Boompje-Beestje, zo'n drie keer per week en bouwen o.a. aan de hand van deze onderwerpen onze W.O.-projecten op. Elk project duurt ongeveer 2 weken, een beetje afhankelijk van het onderwerp kan dat iets langer of korter zijn. De eerste afleveringen gingen over vlinders, bijen en andere steekbeesten. Heel interessant ! De tweedeklassers fristen op wat ze nog wisten over de insecten en kregen daarrond nog wat extra stof. De eersteklassers keken hun ogen uit en pikten al snel de draad op ! Het is heerlijk om te zien hoe onze kinderen samen "leven". Ze kennen elkaar zo goed, we zijn een beetje een grote familie, dus naast samen spelen, vinden ze samen werken ook de normaalste zaak van de wereld. De tweedeklassers ontfermen zich over de kleinsten en ze werkten deze week samen een vlinder-taak af. Dat ging meteen écht goed ! Als ze samen in de praatronde kruipen, hoor je ze wel eens zeggen "hé, niet met je voetjes in de zetel, dat mag hier niet"... vorig jaar waren ze zelf nog de kleintjes, dit jaar zorgen ze al mee voor de "nieuwe kleintjes". Heerlijk is dat ! Om dan even later allemaal even geboeid te luisteren naar het eerste hoofdstuk van ons voorleesboek voor dit jaar, "Otje".
Zo gaat dat bij ons, iedereen mag even veel kind zijn en even veel spelen en genieten. Maar iedereen is ook verantwoordelijk. Verantwoordelijk zijn voor jezelf, maar ook voor elkaar. We moeten samen voor elkaar zorgen, elk op onze eigen manier. Samen LEVEN dus !

zondag 5 september 2010

De eerste dagen


Ondertussen is het alweer weekend, wat gaat het snel ! Maar het doet ook deugd om wat te kunnen bekomen van die eerste indrukken. We kleiden al 6 letters ondertussen. Zo bouwen we het alfabet langzaam maar zeker op. We doen dit om op een rustige manier kennis te maken met het gegeven van letters en de klanken die daaraan gekoppeld zijn. De kinderen krijgen zo een totaalbeeld van de 26 bestaande letters. Het is helemaal niet de bedoeling dat ze letters meteen van buiten kennen natuurlijk ! Maar ze onthouden er best wat van, zien ook al snel dat sommige letters erg op elkaar lijken, ontdekken de verschillende vormen, klanken, wennen aan de eerste klas, aan elkaar, ... kortom : helemaal acclimatiseren, zodat ze goed in hun vel zitten ! Dan beginnen we ontspannen aan de leesmethode in de tweede of derde week.
We telden en vergeleken ook hoeveelheden. In de namiddag schilderden we samen met de tweedeklassers en op vrijdag was er ook het eerste forum.
Het is voorbij gevlogen ! Tot volgende week !

woensdag 1 september 2010

Start !



En we zijn weer vertrokken !
De eerste dag zit er alweer op. Het was dan nog een halve, dus 't was in een wip voorbij ... We verzamelden vanmorgen in de turnzaal voor een muzikaal onthaal en daarna ging het richting klas. Daar maakten we in de praatronde uitbreid kennis met elkaar. Heel wat nieuwe gezichten, leuk was dat ! We bekeken onze schooltassen, verkenden de klas een beetje, zochten een plaats uit aan de werktafels, legden onze spullen in ons eigen kastje, enz ... Daarna hebben we de klei van de klas klaargemaakt, zodat we morgen aan de letters kunnen beginnen. De klei moest opnieuw wat zacht worden na die maanden platte rust en zo konden we op een rustige, ongedwongen manier samen wat praten om elkaar beter te leren kennen. We moeten ook wat voeling krijgen met het rollen van de klei, zodat we er vanaf morgen letters van kunnen maken ! Spannend ... Voor we 't wisten, was het alweer speeltijd. Daarna volgde een eerste wiskundeles, waarin we allerlei voorwerpen moesten tellen. We namen ook nog snel deze foto's, want we willen onszelf graag aan iedereen voorstellen :-) En dan kan iedereen over een paar maanden heel goed zien hoeveel we al veranderd zijn ! Na de foto's gingen we alweer naar huis, wat ging dat snel ... op naar morgen !

woensdag 25 augustus 2010

Het begint te kriebelen ...

Jullie zijn nog heel even thuis, maar wij beginnen ons op school al stilletjes aan voor te bereiden ... nog een paar keer slapen en het is weer zover !
Kriebelt het ook al bij jou ?

Prettige vakantie !!