woensdag 8 september 2010

1 & 2

We zijn vandaag ondertussen al een volle week bezig en eigenlijk is het alsof we nooit zijn weggeweest :-) 's Morgens kleien we lustig verder en geloof het of niet ... we hebben het alfabet bijna af, goed hé ! Foto's daarvan volgen snel. Ook in de wiskundelessen staan we niet stil. We maakten al kennis met de getalbeelden en koppelen daar hoeveelheden aan. We oefenden met begrippen als eerste-laatste-voorlaatste-middelste en met rangtelwoorden.
In de namiddag komen de tweedeklassers erbij. We werken dan samen aan de projecten. We kijken dit jaar opnieuw naar Huisje-Boompje-Beestje, zo'n drie keer per week en bouwen o.a. aan de hand van deze onderwerpen onze W.O.-projecten op. Elk project duurt ongeveer 2 weken, een beetje afhankelijk van het onderwerp kan dat iets langer of korter zijn. De eerste afleveringen gingen over vlinders, bijen en andere steekbeesten. Heel interessant ! De tweedeklassers fristen op wat ze nog wisten over de insecten en kregen daarrond nog wat extra stof. De eersteklassers keken hun ogen uit en pikten al snel de draad op ! Het is heerlijk om te zien hoe onze kinderen samen "leven". Ze kennen elkaar zo goed, we zijn een beetje een grote familie, dus naast samen spelen, vinden ze samen werken ook de normaalste zaak van de wereld. De tweedeklassers ontfermen zich over de kleinsten en ze werkten deze week samen een vlinder-taak af. Dat ging meteen écht goed ! Als ze samen in de praatronde kruipen, hoor je ze wel eens zeggen "hé, niet met je voetjes in de zetel, dat mag hier niet"... vorig jaar waren ze zelf nog de kleintjes, dit jaar zorgen ze al mee voor de "nieuwe kleintjes". Heerlijk is dat ! Om dan even later allemaal even geboeid te luisteren naar het eerste hoofdstuk van ons voorleesboek voor dit jaar, "Otje".
Zo gaat dat bij ons, iedereen mag even veel kind zijn en even veel spelen en genieten. Maar iedereen is ook verantwoordelijk. Verantwoordelijk zijn voor jezelf, maar ook voor elkaar. We moeten samen voor elkaar zorgen, elk op onze eigen manier. Samen LEVEN dus !

Geen opmerkingen: