vrijdag 14 september 2012

Water




Je hoorde het misschien al uit de mond van je snuiter zelf, wij zijn het project water in gedoken, letterlijk en figuurlijk ! De kinderen konden de eerste dagen niet zwijgen over alle zwembaden waar ze in de zomer hadden in geploeterd, dat eerste zonnige weekend van september was ook blijkbaar voor iedereen het sein om nog eens richting strand te trekken, op school vinden we het erg belangrijk dat er veel water gedronken wordt en er bleek in het dolfinarium net een kersvers dolfijntje geboren te zijn ... dat water bleef terugkomen in al onze gesprekken en zo was dat eerste project snel een feit ! 
Het is een erg ruim onderwerp, dus we kunnen er alle kanten mee uit. We hadden het al over het belang van water voor ons eigen lichaam en voor onze natuur, een mooi startpunt. Dieren in het water spreken ook erg tot de verbeelding in onze groep, dus het verdriet was groot toen het dolfijnenkalfje amper een paar dagen later weer overleed ... 
We deden in kleine projectgroepen ook al proefjes met water. We probeerden water te mengen met allerlei verschillende stoffen. Soms lukte dat wel héél erg goed, suiker bijvoorbeeld bleek helemaal op te lossen in water. Dat vonden ze heel fascinerend, het leek gewoon verdwenen ! Helemaal interessant was de link die we toen legden met voeding. Wat zit er allemaal verstopt in ons eten en ons drinken ? In frisdranken zitten ontzettend veel suikerklontjes, maar die zien we natuurlijk niet drijven. Nu weten we hoe dat komt en dat zoiets ook gevaren inhoudt, zeker voor onze gezondheid. 
Sommige stoffen verkleuren het water. Anderen deden wel héél erg gek ... die olijfolie bleef gewoon OP het water drijven ! Hoe hard we ook roerden, het kwam telkens terug boven drijven ! Snappen we nu waarom er bij olierampen op zee zoveel vogels het slachtoffer worden ? 
We sloten de week af met een filmpje over het waterzuiveringsstation en de drinkwaterfabriek. Amai, de ogen gingen nogal open toen ze zagen hoeveel werk het wel kost om drinkwater te maken. Een extra motivatie om toch zuinig te zijn met dat lopende kraantjeswater ... een les die we dringend moesten leren, want in onze klas bleef deze week een ganse nacht een kraantje lopen ... schandalig ! Het zal ons niet meer overkomen, beloofd !! 
Volgende week gaan we hiermee verder ... wordt vervolgd !

Geen opmerkingen: