zaterdag 5 december 2009

Hij komt, hij komt !

Donderdag was het EINDELIJK zover ... Sinterklaas en Zwarte Piet zijn op bezoek gekomen ! De zenuwen stonden erg gespannen, van rekenen en lezen kwam die dag natuurlijk niet veel in huis. We hebben samen de ontvangstruimte klaargemaakt en versierd in de voormiddag en daarna was het afwachten... Om 13u15 was het dan eindelijk zover, we maakten een erehaag aan de schoolpoort en onze sinterklaasliedjes waren tot ver buiten Dudzele te horen ! En daar kwàm hij inderdaad !! We hebben hem heel hartelijk ontvangen en Hij was héél blij om terug in Onze Bijenkorf te zijn. Binnen mochten we Hem vragen stellen, onze tekeningen afgeven en liedjes zingen. Sinterklaas en Zwarte Piet vertelden ons ook nog een spannend verhaal, over die ene keer dat het cadeautjes-moment bijna in het water was gevallen. Gelukkig is alles goed gekomen ! Een beetje later mochten we dan één voor één bij Sinterklaas komen voor een cadeautje en een foto. Toen iedereen aan de beurt was geweest, moesten Sint en Piet verder trekken naar de oudere kinderen. We hebben hem zéér enthousiast uitgezwaaid ... tot volgend jaar !!

Het verhaal van Wim ... euh, Sinterklaas !

We zijn deze week natuurlijk helemaal in de ban van Sinterklaas en Zwarte Piet. Het is bijna Zijn verjaardag ... zou Hij ons ook een bezoekje brengen ? We moeten nog wat geduld hebben !
In afwachting van dit eventuele Hoog Bezoek, hebben we al een mooie collage gemaakt met gekleurd papier, zingen we sinterklaasliedjes, hebben we ook een versje geleerd over de Zwarte Pieten die straks dringend in bad moeten en staan ook onze lees-en-schrijfblaadjes vol sinterklaasopdrachtjes. O ja, zelfs in de turnles deden we hard ons best om volleerde zwarte pietjes te worden, want we moesten allerlei opdrachten uitvoeren om ons zwarte-pieten-diploma te halen ! Klimmen op de daken, stilletjes sluipen, door schoorstenen glijden, ... we kunnen het allemaal !
Deze week kwam Wim ons ook een fantastisch verhaal vertellen. Wisten jullie dat hij al jàren een héél bijzonder koffer op zijn zolder heeft liggen ? Wij weten nu hoe dat komt en vooral ... wat er in zit ! Maar we hebben hem uiterste geheimhouding beloofd, dus de precieze details kunnen we niet prijsgeven. Maar zoals je aan de foto's kan zien, was het een erg grappig en spannend verhaal !

Stambomen

We hebben ons project over familie en vrienden afgesloten. Het is een heel leuk project geworden, mede dankzij alle leuke spullen die de kinderen van thuis meekregen ! Dankjewel daarvoor hoor !
Als aflsuiter hebben we stambomen gemaakt (al bleven sommige kinderen het "boomstammen" noemen :-) . Geen eenvoudige opdracht, want families zitten soms vrij ingewikkeld in elkaar ! Maar het was heel leuk om te doen !
De komende week staat volledig in het teken van Sinterklaas natuurlijk ... zou hij ons een bezoekje brengen ?

maandag 23 november 2009

Jitske is zes jaar geworden !


Hiep hiep hoera, Jitske was op 19 november jarig, ze werd al zes !! Ze bracht deze heerlijke snoephuisjes mee, we waanden ons Hansje en Grietje ! :-))
We konden er wel twee dagen van smullen, lekker hoor ! Nog een dikke proficiat Jitske en nog vele mooie jaren !

Laatste nieuwtjes !


Waaaaaar zijn wij zo allemaal mee bezig ? U vraagt het zich ongetwijfeld af ! :-) Hier een overzichtje ...

* We hebben een hele leuke tijd met ons project over "mijn familie en vrienden". Het is razend interessant, want iedereen heeft ontzettend veel leuke dingen van thuis mee gebracht, waarvoor dank hoor !! Zo is het echt tof om de dingen waarover je praat heel reëel te maken voor de kinderen. We praten over zwangerschap, geboorte, hoe is dat bij iedereen verlopen ? We bekijken geboortekaartjes, babyfoto's, praten over couveuses, tweelingen, enzovoorts. Dan praten we verder ook over hoe we al gegroeid zijn, van baby tot peuter, dan kleuter en nu schoolkind. We bouwen een stamboom op tot aan onze grootouders. Hoe heten die ? Welke bijnamen geven we ze ? Van Oma Zee naar Opa Chocolat, het is echt leuk om te horen hoe creatief iedereen is geweest met die naamkeuzes :-) We praten ook over sterven, wat gebeurt er, wie heeft er al mensen in de de dichte familiekring die gestorven zijn ? Iedereen is ook anders, waaraan merken we dat ? Hoe "anders" wonen mensen op verschillende plaatsen in de wereld ? Hoe wonen wij ? Een heel leuk project !

* In de wiskundelessen zijn we weer een flinke sprong voorwaarts aan 't maken ! We leren splitsen als voorbereiding op de echte sommen. We speelden van busje-komt-zo ...

* We bekeken schimmels, vierden de jarigen, gingen naar de bieb, doken het zwembad in, enz ... kortom : wij komen bijna tijd te kort op school !!

Kijk maar eens naar de foto's en dan snapt u wel wat we bedoelen !

Robbe is jarig !


Hiep hiep hoera, Robbe is zes jaar geworden !!
Hij bracht een lekkere traktatie mee naar de klas en wij hebben dat natuurlijk uitbundig gevierd. Een dikke proficiat en nog vele, mooie jaartjes toegewenst hoor !!

zondag 8 november 2009

Paddenstoelenpracht


Eind oktober bracht Jitske een bijzondere doos mee naar de klas. Er zaten heel wat paddenstoelen in ! Nu, vergis je niet, wij weten héél goed dat we normaal gezien nooit paddenstoelen mogen plukken. Ten eerste zijn ze daarvoor veel te mooi (en door ze weg te halen, kunnen ze zich niet meer verspreiden) en ten tweede zijn veel paddenstoelen giftig, dus daar blijf je beter van af !
Deze keer was echter een uitzondering. De paddenstoelen stonden in een veld bij de buren van Jitske en dat veld moest sowieso afgemaaid en omgeploegd worden, dus dan zouden de paddenstoelen onherroepelijk verloren zijn. De papa van Jitske heeft ze dan toch geplukt, zodat we er tenminste nog iets konden van leren ! We hebben ze uitgebreid bestudeerd (met handschoenen !), een unieke kans. Er waren zelfs een paar prachtige inktzwammen bij. We legden ook een paar hoedjes op een zwart blad, zodat we na een paar dagen de sporen konden zien liggen (die losgelaten worden als de paddenstoel afsterft).
Het unieke ervaring, de foto's ziet u in het album !

Seth jarig !


Op 30 oktober was Seth jarig, dus de laatste schooldag voor de vakantie vierden we dat in de klas !! Hij trakteerde met lekkere snoepzakje en een doos koeken. We zongen er vrolijk op los, want hij is nu al zeven ! Proficiat Seth !!

maandag 19 oktober 2009

Justine jarig !


Vandaag was Justine jarig ! Ze is 7 jaar geworden, hoera !
Ze bracht bordjes, bestek, servietten en twee heerlijke (zelfgebakken) taarten mee, dus we hebben er een echt feestje van gemaakt.
Een dikke proficiat, Justine !!

vrijdag 16 oktober 2009

Gekke sprongen !

Vandaag opnieuw dierenbezoek in de klas ! Justine had in haar tuin een kikker gevonden en het beestje wou dolgraag eens kennismaken met de rest van de klas :-) Dat werd een memorabele middag ! Eerst bestudeerden we Kikker eens goed, praatten we een beetje over zijn lichaamsbouw, eetgewoontes en leefgebied. Justine vond het ook een leuk idee om Kikker een nieuwe woonplaats aan te bieden in de groene zone (met vijvers) aan onze klas. Dat vonden we allemaal wel een leuk plan eigenlijk. Makkelijker gezegd dan gedaan ... Kikker moest daarvoor verhuizen van potje en toen zag de fantastische springer zijn kans en ... hij ontsnapte ! Met een supersnelle reflex (ahum !) zat Marjan meteen bij Kikker, maar hilariteit alom toen deze een andere uitweg zag langs haar rok. Het duurde niet lang eer we hem weer veilig in zijn bakje hadden, maar we hebben toch eventjes goed gelachen ! :-)
Even later mocht hij kennis maken met zijn nieuwe habitat en hij had het er duidelijk meteen naar z'n zin. En wie weet maken we volgend voorjaar kennis met zijn Vrouw en Nageslacht ? Wij wachten vol spanning af !
P.S. Zijn schutkleuren werken alvast erg goed, kunnen jullie hem vinden op de foto ?

Herfst

Tijd voor een nieuw project ! We hadden net 'sporen en afdrukken' afgesloten en toen kwam een nieuw onderwerp al onze richting uitgewaaid ... Justine constateerde plots dat er een spin in haar kleidoos zat, een holletje maken tussen de letters, dat leek het beestje blijkbaar wel wat :-) Iedereen was plots helemaal gek van spinnen, we vonden het wel een goed onderwerp voor een project (Evy had ondertussen ook een kruisspin meegebracht). Toen Seth echter opeens met een heleboel noten aankwam, Evy plots sierfruit had meegebracht en we ook nog eens paddenstoelen ontdekten in onze speelweide, besloten we om het geheel te combineren en ons de komende weken simpelweg toe te leggen op "de herfst" ! Zo kunnen we dat alles combineren en leren we weer heel wat bij. Wordt vervolgd !

Woef !

We kregen bijzonder bezoek in onze klas ... Darco ! Geen nieuwe leerling, maar de drie maanden jonge puppy van Kirsten en haar familie. Wat heeft ze naar dit nieuwe huisvriendje uitgekeken ! Wekenlang vertelt ze er al over en ze telde de dagen af tot zijn thuiskomst. En nu is het dus eindelijk zover, het gezin van Kirsten is uitgebreid met een kleine Beagle. Deze week kwam hij even op bezoek in de klas, wat een schatje ! Iedereen kon hem uitgebreid bewonderen en aaien en het was een goed moment om allerlei vragen te stellen, want zo'n kleine knuffel vraagt natuurlijk ook heel wat verzorging. Na een kwartiertje werd puppy Darco moe van al dat enthousiasme en ging hij terug naar zijn veilige mandje thuis, om te bekomen van zijn uitstap. Hij liet heel wat blinkende oogjes achter in onze klas ! :-)

Ymke is jarig !

Op vrijdag 8 oktober was Ymke jarig, zes jaar is ze geworden. En zo hadden we het eerste verjaardagsfeestje van dit schooljaar. We smulden van haar lekkere traktatie en we zongen uit volle borst ons feestrepertoire. Nog vele mooie jaren toegewenst, Ymke, proficiat !!

maandag 28 september 2009

Sporen en afdrukken

Onze speelweide zorgt niet alleen voor veel pauze-plezier, het is natuurijk ook een zeer leerzame plek ! Midden in de natuur van de polders valt vanalles te ontdekken. Het was ons dan ook niet ontgaan dat er heel wat sporen en afdrukken te vinden zijn, meteen een aanleiding voor een nieuw project. Hier valt ontzettend veel over te vinden en te leren, dat zal iedereen de komende weken wel ondervinden. We begonnen ons project met een ontdekkingstocht door de weide, gevolgd door een samenvattend verslag in de praatkring. We plakten er meteen een fijn knutselmoment aan vast, want wij kunnen met ons lichaam zelf ook zorgen voor afdrukken in de natuur ... dat werd de verfpot in dit geval :-) Een leuke en leerzame middag en het startpunt voor weer heel wat nieuwe ontdekkingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd !

Als het kriebelt ...

... moet je sporten !!
En dat deden we naar hartelust op donderdag 24 september 2009. We trokken naar De Groene Meersen in Zedelgem voor een zeer gevarieerde sportdag. We gingen met de hele school op pad, iets wat we zeer belangrijk vinden, want als je met het gezin op stap gaat, laat je toch ook niet zomaar je broertje thuis ? Wij zijn één groep en we gaan graag samen op stap ! De groten zorgen voor de kleintjes en de kleintjes leren op hun beurt met de jaren te zorgen voor elkaar, net zoals in een echt, warm gezin. De activiteiten ter plaatse waren natuurlijk wel aangepast per leeftijdsgroep. Het werd een zeer gevarieerde dag ! We speelden hockey, we leefden ons uit op de challenge-springbox, we hupten heen en weer op de met lucht gevulde turnmat, we kregen een initiatie speleologie in de speleo-boxen (spannend was dat !), we gingen op schattenjacht, we reden het domein rond op de steps, enz ... Voor elk wat wils en de kinderen hebben zich ontzettend geamuseerd ! En omdat beelden soms nu eenmaal meer zeggen dan woorden, verwijs ik u graag door naar het foto-album op de schoolsite. Genieten !

zondag 20 september 2009

Kort kort kort

Wij deden deze week veel van dit ... en ook van dat !
Maandag : klei-alfabet afsluiten, cijfers schrijven, genieten van onze prachtige tuin en meedoen aan de oorwurm-wedstrijd.
Dinsdag : ons allereerste woordje "ik" ging er in als zoete koek, verder cijfers schrijven, genieten van onze prachtige tuin, insectenproject afwerken.
Woensdag : balspelen in de turnles, gek worden van Wouters vikingverhaal en oefenen op de computer.
Donderdag : nog gekker worden van het nakend vikingbezoek, de hele dag aan niets anders denken (ondanks de rekenles, ons tweede woordje "maan" en al de andere dingen die we die dag deden), overal de viking zien (hoewel die er nog niet is), 's middags thuis niet veel willen eten om de "viekkies" straks komen en dan uiteindelijk 100% genieten van de echte Viking op school, er ontzettend veel vragen aan stellen, zijn maliënkolder eens passen, ons helemaal inleven in het Vikingbestaan en dan naar huis vertrekken vol Viking-verhalen !
Vrijdag : nazuchten over de Viking, veel van "maan" oefenen, tellen en cijfers oefenen, knippen en plakken, vlinders bekijken en bespreken, samen in het forum keihard zingen en dan vrolijk het weekend in !

Een weekje Onze Bijenkorf in het kort !
U bent er nog nooit geweest, zegt u ? Dan moet u dringend eens langskomen !!

vrijdag 11 september 2009

Allemaal beestjes

Alweer weekend, ongelooflijk hoe snel de tijd vliegt, zeker in Onze Bijenkorf. En het was weer een gewriemel van jewelste deze week ... bedrijvigheid van 's morgens tot 's avonds ! We kleiden dapper verder aan het alfabet en we zijn er dan ook bijna mee klaar. Nog een 5-tal letters en dan gaan we van start met het eerste verhaal van onze leesmethode. De kinderen zijn ondertussen rustig geacclimatiseerd en hebben een belangrijke letterbasis opgebouwd, dat zal zich zeker vertalen in een vlotter leesproces. Het zit hen als het ware al in de vingers, letterlijk en figuurlijk :-) Het eerste werkblokje van wiskunde is ook al afgewerkt, ze gaan er echt voor hoor !
Verder vlogen de insecten ons deze week opnieuw om de oren, het project kan op veel enthousiasme rekenen ! En de beestjes kruipen overal doorheen ... we knutselden een grote libelle (van wegwerpmateriaal), we verdeelden stippen onder de lieveheersbeestjes in een wiskunde-activiteit, we speelden "giftige mug" in de L.O.-les, enz ... Zo leeft het echt bij de kinderen en zijn ze voortdurend betrokken.
En dan hebben we het nog niet gehad over ons bezoek aan de zee deze week, over de zalige momenten in onze Tuin, enz ... Check even ons klasalbum en de andere schoolalbums en u bent weer helemaal mee !

zaterdag 5 september 2009

De eerste week

De eerste week zit er alweer op, wat is die voorbij gevlogen ! Na vier dagen lijkt het wel alsof we met z'n allen al een hele tijd samen in de eerste klas zitten. Ze zijn allemaal zo gemotiveerd, 't is een plezier !! Ze hebben er elke dag flink zin in, dus we hebben al een heleboel gedaan. We zijn begonnen met het alfabet en we hebben al met de eerste zes letters gewerkt, a-b-c-d-e-f kennen we dus al behoorlijk goed. Volgende week bouwen we het alfabet verder op. Op wiskundegebied is er ook vanalles gebeurd. De eerst werk-kern gaat over tellen (vooruit/achteruit), we hebben er ineens maar het liedje van "Tien kleine visjes" bij gezongen, dat kwam goed van pas. Verder worden vele begrippen herhaald, zoals meer/minder/meeste/minste /hoogste/laagste, enz ... We zijn al flink opgeschoten !
Er werd ook een libelle gevonden, ideaal als eerste project (dat is dan het leerstofgebied W.O.), we gaan de insecten bestuderen ! Het is een prachtig beestje, kijk maar eens in ons foto-album. Daar kun je eens meekijken naar een heleboel actviteiten van onze eerste week. Nu is het tijd om even uit te rusten, tot maandag !

woensdag 2 september 2009

De eerste schooldag

We hebben de spits eraf gebeten en 't heeft gesmaakt ! Die eerste schooldag is toch iets bijzonders en zeker in het eerste leerjaar. Ze waren zenuwachtig, begrijpelijk maar voor niets nodig natuurlijk. Ach, wat wil je ? Iedereen is vast al màànden tegen ze bezig, over dat "eerste leerjaar" en zelf weten ze niet goed wat te verwachten. Maar het is dus meer dan meegevallen ! Het was een drukke, maar plezante dag. Het openingsforum is een ideaal startpunt. Zo leren we de nieuwe kindjes kennen en kunnen zij op hun beurt even de kat uit de boom kijken. Ook voor de ouders is het een fijne overgang. Daarna ging het richting klas, voor een eerste praatronde. Even je verhaal kwijt kunnen over de vakantie, vertellen wat er allemaal in je boekentas zit, enz ... zo voelt iedereen zich al snel op z'n gemak en ontploffen ze nét niet van enthousiasme, alles is weer even geventileerd. Verder bestond de eerste dag natuurlijk ook uit boeken/schriften uitdelen, een paar afspraken maken over de klaswerking, de klassen even verkennen. In de namiddag maakten we ook al een zelfportret om onze gang een persoonlijke toets te geven. Ze hebben er meteen de letters van hun naam bij gezocht, uit de grote letterdoos met honderden verschillende lettertypes, een goeie oefening !
En voor we 't wisten zat de dag er alweer op, zucht. Ik denk dat we allemaal goed geslapen hebben :-) We zijn vertrokken voor een gezellig, actief en hopelijk superfijn schooljaar !

woensdag 5 augustus 2009

Nog even uitrusten en dan ...


We genieten op dit moment van een welverdiende vakantie, maar op één september is het weer zover ... dan vliegen we er weer in !